enEnglish
Nieuws
Meet the MovieZone Jury

Meet the MovieZone Jury

Vrijdag 8 april 2016

Het is 2016 en ook dit jaar is namens MovieZone de MovieZone Jury aanwezig op hèt internationale kortefilmfestival van Nederland.

De jury, bestaande uit 5 tieners van 15 tot 18 jaar oud, zal aan één van de 28 films die zij gaan zien een award uitreiken. De jury wil vooral gaan letten op de originaliteit in films en ze zijn benieuwd of een film via een onverwacht perspectief je mening kan doen veranderen. De film die de jury het meest overdondert zal natuurlijk naar huis gaan met de enige echte MovieZone Award.

Maar Jury? Jury? Wie is deze jury nou eigenlijk? Maak kennis met Benthe, Dogukan, Asena, Vida en Thijs in het interview hieronder.

Wat vind jij het aller belangrijkste in films?
Unaniem is de jury er wel over uit dat eigenlijk alles, vooral de samenhang, in een film belangrijk is. Toch zijn Dogukan (17 jaar) en Vida (15 jaar) wel van mening dat het acteerwerk de grootste rol heeft in het slagen van een film. ‘Ik denk dat tegenwoordig de meeste verhalen in films wel op elkaar lijken, maar juist de acteurs kunnen daar hun eigen draai aan geven’ antwoord Vida. Benthe (18 jaar), Asena (16 jaar) en Thijs (18 jaar) zijn juist van mening dat het verhaal in een film alles bepalend is. Thijs zegt daarop: ‘Script is voor mij belangrijk omdat het bepaalt hoe de emoties en het doeleinde over komt bij het publiek. Door bijvoorbeeld net wat meer pauzes te hebben in een dialoog, kan de sfeer van een scène enorm veranderen en daardoor ook de achterliggende gedachte’, aldus Thijs.

Als je een eigen film zou gaan maken, waar zou die dan over gaan?
Een open vraag, voor veel ideeën. Gelukkig heeft onze MovieZone Jury wel een idee van wat voor films ze graag zouden willen maken. Terwijl Benthe het liefst voor een documentaire zou gaan, ‘Ik vind het belangrijk dat je aan het denken wordt gezet door het verhaal en dat je er iets van opsteekt.’, gaat Dogukan liever voor een goede horror: ‘Een horror die je niet alleen laat schrikken maar je ook echt bang maakt’. Vida en Asena delen een gelijke mening en zouden vooral gaan voor een film à la Hunger Games of Divergent. ‘Ik zou gaan voor een film waar echt alles in zit. Een beetje actie, spanning en romantiek’ zegt Vida. Thijs gaat het liefst voor een ingewikkelder idee. Iets als een thriller of psychologisch drama als Gone Girl lijkt hem wel geschikt. ‘Ik vind het erg vet als je als kijker geen idee hebt van wat er nou gaande is’.

Welk gerecht past het beste bij jullie favoriete soort films?
‘Mijn films kan je vergelijken met aardappelen! Lekker Hollands’ is de reactie van Vida meteen gevolgd door een schaterlach van de groep. Als eenmaal de ijssalon waar we het interview afnemen tot rust komt, reageert Benthe dat zij spaghetti zou kiezen. ‘Een beetje ingewikkeld, iets wereldlijks en je moet goed de moeite doen om er van te genieten’ is Benthe haar argument waarbij Thijs zich volledig kan aansluiten. Dogukan heeft echter geen idee, want tja…. welke smaak past er nou bij horror? Asena heeft juist een hele andere ingeving en kiest voor Ice-Cream cookie dough. ‘Het ijs is aan de ene kant heel zacht, maar de coockie dough, de kern, is juist hard’.

Zoals je al leest, is de MovieZone Jury dit jaar erg divers en zit de sfeer er al goed in. Reden genoeg om te zeggen dat ook dit jaar Go Short International Film Festival Nijmegen een fantastisch festival gaat worden en we kijken uit naar het besluit van de jury.

-Thijs Manders, juryreporter

Terug naar overzicht